Assalamualaikum,

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dengan anda semua selain ia adalah untuk menambahkan pengetahuan diri saya.. Kalau ada sebarang cadangan sila pm saya..Terima Kasih kerana sudi membaca blog ini.


Tuesday, December 21, 2010

Jangan Bersedih, Masih Banyak Nikmat Yang Ada Pada Diri Anda...


Fikirkanlah nikmat dan kurniaan Allah yang amat besar. lalu bersyukur kepadaNya atas semua nikmat itu dan sedarilah bahawa anda benar-benar telah bergelimang dengan pemberianNya.
Allah S.W.T berfirman :

"Dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya". (Ibrahim : 34)

"Dan apa sahaja nikmat yang ada pada kamu,maka dari Allah datangnya". (An-Nahl : 53)

Allah menegaskan bertapa besarnya kenikmatan yang dia berikan kepada hamba-hambaNya sebagaimana yang tersebut di dalam surah Al-Balad, ayat 8 hingga 10 :

"Bukankah Kami telah memberikan kepadanya kedua mata, lidah, dan dua bibir, Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan".

Terdapat banyak kenikmatan yang terus mengalir,nikmat kehidupan, nikmat kesihatan, nikmat penglihatan, nikmat kedua tangan dan kedua kaki, nikmat air dan udara dan nikmat makanan. Dan nikmat yang paling agung adalah nikmat hidayah rabbaniyyah, yakni agama Islam. Seseorang pernah berkata : Apakah anda rela mata anda dibeli dengan harga satu juta dollar? Apakah anda rela menjual kedua telinga anda dengan harga satu juta dollar? Adakah anda rela kedua kaki anda dibeli denga harga satu juta dollar? Apakah anda rela kedua tangan anda dibeli dengan harga satu juta dollar? Apakah anda rela menjual hati anda dengan harga satu dollar? Betapa banyak harta yang ada di tanganmu, namun mengapa anda enggan bersyukur???

No comments:

Post a Comment