Assalamualaikum,

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dengan anda semua selain ia adalah untuk menambahkan pengetahuan diri saya.. Kalau ada sebarang cadangan sila pm saya..Terima Kasih kerana sudi membaca blog ini.


Saturday, March 5, 2016

Cocktail Agar-Agar & Buah


Assalamualaikum,

Sekarang ini musim panas..dah jemu la pulak makan ABC dengan Cendol...Di  sini hari ini saya share 1 resepi yang sedap lagi mengiurkan...hehe...
Mudah nak buat tau..jadi tiada alasan untuk tidak buat..
Ok jom tengok resepi..

Ini antara bahan2 yang digunakan..Cuma perwarna je tak ada.

Ok,ini cara buat dan yang dah siap..

Ini resepinya..


Resepi Asal : Naazira Parveen.

Bahan A :
1/2 paket serbuk agar2 10/11g
Air secukupnya
Gula
Pewarna pink,biru,hijau & ungu.

* Guna agar2 yang clear / tidak berwarna.
* Air guna separuh dari yg dinyatakan di belakang paket agar2.
* Gula gunakan separuh tp kurangkan sedikit sbb cocktail dah manis.

Bahan B :
1 tin susu cair
1 tin buah peach (sekali dgn air gulanya)
Susu pekat secukupnya.
Susu dutch lady secukupnya.
Ice cube secukupnya.

Caranya :
Masak serbuk agar2 dengan air dan gula sehingga mendidih..bahagi kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.sejukkan agar2 sehingga keras dan potong besar2 atau ikut bentuk yg anda suka.
Untuk cocktail, masukkan 1 tin buah peach berserta air gulanya sekali,kemudian masukkan susu cair dan susu pekat..susu pekat agak2 manis yang kita nak.. Kemudian, masukkan susu dutch lady untuk mengurangkan kepekatan..jangan terlampau pekat atau cair..masukkan agar2 yang dipotong tadi dan kacau sebati. Sedia dihidang...bila nak makan baru letak ice.. makan sejuk2 memang sedap! 


Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment