Assalamualaikum,

Tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dengan anda semua selain ia adalah untuk menambahkan pengetahuan diri saya.. Kalau ada sebarang cadangan sila pm saya..Terima Kasih kerana sudi membaca blog ini.


Sunday, August 7, 2016

Pengat Durian


Sangat2 berlemak. Mudah nak buat. Saya letak dengan biji sekali sebab boleh rasa isi durian. Itu sebab juga saya tak kisar isi durian. So, tak payah cakap banyak, jom tengok resepi.


Oleh : Nanni Parveen


Bahan- Bahan : -

20 ulas isi durian
1/2 biji kelapa parut isi putih shj
3 cawan air
1/2 cawan susu cair
Sehelai daun pandan
Gula secukup rasa
1/2 sudu kecil garam

Caranya : Masukkan air dan kelapa parut ke dalam blender dan kisar sehingga sebati. Kemudian amik santannya. Buka api, masukkan separuh santan bersama isi durian, garam dan daun pandan. Sebatikan. Agak mendidih, masukkab susu cair dan baki santan lagi. Masukkan gula dan sebatikan. Bila dah mendidih, tutup api dan sedia dihidangkan.
Senang je kan..? Selamat mencuba..!

No comments:

Post a Comment